Pivo sa stalo dôležitým prvkom našej gastronómie. Na jednej strane je súčasťou prípravy jedla na strane druhej treba zvážiť, ktoré jedla sa k akému pivu sa hodia. Už naši predkovia poznali čarovné chute pokrmov pripravovaných s pivom alebo k pivu. Zlatistý ale aj tmavý mok dokáže jedlu pridať nečakanú chuť a kuchársky pôvab.
Pivu sa hovorí aj chmeľová polievka. Obsahuje jačmeň, chmeľ, pivovarské kvasnice a vodu. Významný obsah chmeľu vytvára pre prirodzenú horkosť, zatiaľ čo jačmenný slad dodáva sladkastú chuť a vytvára tak harmonickú kombináciu. Pivo dodáva jedlám bohatú zemitú chuť.
Rôzne pivá sa hodia k rôznym jedlám, preto je dôležité poznať chuťové rozdiely ešte pred pitím, alebo varením. Ležiak je druh piva kvasený spodným kvasením. Pivo je stabilizované pri nízkych teplotách, sú suchšie a ľahšie. Pivá s vrchným kvasením typu IPA sú plnšie a obyčajne aj horkejšie. Piva ALE majú sladšiu plnú chuť a ovocný nádych. Tmavé pivá sú silné a hutné s karamelovou príchuťou. Chuťové kanáliky rôznych ľudí sú rôzne, ale všeobecne sa dá konštatovať nasledovné:
- k bielemu mäsu ako hydina, ryby sa hodia sladšie tmavé pivá
- k červeným mäsám a údeninám sú vhodnejšie svetlejšie plné horké pivá
Pivo nech netečie len do hrdla ale aj do hrnca a získame zaujímavé chute a pomocníkov pri varení.
- ak varíme tvrdé mäso, častokrát pomôže ak takéto mäso podlejeme pivom
- zemiaky uvaríme rýchlejšie, ak do vody pridáme trochu svetlého piva
- ak pri dusení polejeme mäso pivom, dodáme mu takú chuť, ako by sme ho varili celé hodiny. Pri dusení a varení treba používať slabšie pivá, do minútok sa hodia horké silnejšie piva
- pre lepšiu chrumkavú kôrku na hydine alebo bôčiku pomôžeme potrieť kožu pivom, medom a posypať soľou
- kvasinky z piva robia mäso lahodnejším a zvýraznia jeho chuť. Pivo má tu vzácnu vlastnosť, že robí mäso krehkejšie a stáva sa tak dobrým pomocníkom pri marinovaní
- ak pridáme pivo do cestička na obaľovanie vyprážaných jedál, pri smažení absorbuje menej tuku a jedlo je ľahšie stráviteľné
- čierne pivá obsahujú viac cukru, preto si treba dať pozor na prepaľovanie a restovanie výpekom – jedlo môže zhorknúť
- rôzne druhy piva sa vynikajúco hodia do kysnutého cesta na prípravu sladkého aj slaného pečiva. Kvasnice, ktoré pivo obsahuje umožňujú rýchlejšie a účinnejšie vykysnutie cesta. Pečivo s pivom má chrumkavú kôrku a je jemnejšie. Do pečenia pridávame skôr sladšie tmavé piva, ktoré obsahujú karamel. Treba si zvyknúť na hnedasté zafarbenie pečiva.
- netreba sa obávať, že z jedla pripraveného s pivom sa nakoniec opijeme, celý obsah alkoholu sa vyparí počas prípravy jedla