PIVO A JEDLO

Pivo sa stalo dôležitým prvkom našej gastronómie. Na jednej strane je súčasťou prípravy jedla na strane druhej treba zvážiť, ktoré jedla sa k akému pivu sa hodia. Už naši predkovia poznali čarovné chute pokrmov pripravovaných s pivom alebo k pivu. Zlatistý ale aj tmavý mok dokáže jedlu pridať nečakanú chuť a kuchársky pôvab.

Pivu sa hovorí aj chmeľová polievka. Obsahuje jačmeň, chmeľ, pivovarské kvasnice a vodu. Významný obsah chmeľu vytvára pre prirodzenú horkosť, zatiaľ čo jačmenný slad dodáva sladkastú chuť a vytvára tak harmonickú kombináciu. Pivo dodáva jedlám bohatú zemitú chuť.

Rôzne pivá sa hodia k rôznym jedlám, preto je dôležité poznať chuťové rozdiely ešte pred pitím, alebo varením. Ležiak je druh piva kvasený spodným kvasením. Pivo je stabilizované pri nízkych teplotách, sú suchšie a ľahšie. Pivá s vrchným kvasením typu IPA  sú plnšie a obyčajne aj horkejšie. Piva  ALE  majú sladšiu plnú chuť a ovocný nádych. Tmavé pivá sú silné a hutné s karamelovou príchuťou. Chuťové kanáliky rôznych ľudí sú rôzne, ale všeobecne sa dá konštatovať nasledovné:

  1. k bielemu mäsu ako hydina, ryby sa hodia sladšie tmavé pivá
  2. k červeným mäsám a údeninám sú vhodnejšie svetlejšie plné horké pivá

Pivo nech netečie len do hrdla ale aj do hrnca a získame zaujímavé chute a pomocníkov pri varení.

  1. ak varíme tvrdé mäso, častokrát pomôže ak takéto mäso podlejeme pivom
  2. zemiaky uvaríme rýchlejšie, ak do vody pridáme trochu svetlého piva
  3. ak pri dusení polejeme mäso pivom, dodáme mu takú chuť, ako by sme ho varili celé hodiny. Pri dusení a varení treba používať slabšie pivá, do minútok sa hodia horké silnejšie piva
  4. pre lepšiu chrumkavú kôrku na hydine alebo bôčiku pomôžeme potrieť kožu pivom, medom a posypať soľou
  5. kvasinky z piva robia mäso lahodnejším a zvýraznia jeho chuť. Pivo má tu vzácnu vlastnosť, že robí mäso krehkejšie a stáva sa tak dobrým pomocníkom pri marinovaní
  6. ak pridáme pivo do cestička na obaľovanie vyprážaných jedál, pri smažení absorbuje menej tuku a jedlo je ľahšie stráviteľné
  7. čierne pivá obsahujú viac cukru, preto si treba dať pozor na prepaľovanie a restovanie výpekom – jedlo môže zhorknúť
  8. rôzne druhy piva sa vynikajúco hodia do kysnutého cesta na prípravu sladkého aj slaného pečiva. Kvasnice, ktoré pivo obsahuje umožňujú rýchlejšie a účinnejšie vykysnutie cesta. Pečivo s pivom má chrumkavú kôrku a je jemnejšie. Do pečenia pridávame skôr sladšie tmavé piva, ktoré obsahujú karamel. Treba si zvyknúť na hnedasté zafarbenie pečiva.
  9. netreba sa obávať, že z jedla pripraveného s pivom sa nakoniec opijeme, celý obsah alkoholu sa vyparí počas prípravy jedla